U Sisak je stiglo 20 novih autobusa nabavljenih bespovratnim sredstvima u iznosu 22.792.540,00 kuna. Iznos od 19.373.659,00 kuna dodijelila je Europska unija kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., a Republika Hrvatska iz državnog proračuna dodijelila je 3.418.881,00 kuna. Na ovom projektu, kojim je u potpunosti obnovljen vozni park Auto prometa Sisak, dvije su godine radili zajedno Grad Sisak, Auto promet Sisak i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

-Još prije tri godine krenuli smo s nabavom 15 novih autobusa kreditom EBRD-a kada još bespovratna sredstva iz EU nisu postojala. Čim je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo natječaj bili smo među prvima koji su predali dokumentaciju i među prvima koji su zahvaljujući tvrtki Autobus d.o.o. i dobili autobuse. Od početka ove godine više od 700 tisuća putnika je prevezeno što znači da će autobusi biti popunjeni. Ova će se 2019. u povijesti Auto pometa pamtiti kao dobra godina. Veselimo se također najavi iz Ministarstva o novim natječajima za električne autobuse i već vrijedno radimo na dokumentaciji – rekla je to gradonačelnica Kristina Ikić Baniček na današnjoj konferenciji za novinare.

I direktor Auto prometa Sisak Darko Majić izrazio je zadovoljstvo ovim projektom koji je nakon dvije godine uspješno završen.

-Svih 20 autobusa nalazi se u krugu Auto prometa. Nadamo se sad uređenju autobusnih stanica i nadstrešnica, za nekoliko tjedana će nam doći i prvi displayi za obavještavanja putnika na autobusnim stanicama. Brinemo o svim putnicima i na usluzi smo građanima, jer bez putnika Auto promet nema svrhu. Treću godinu za redom APS posluje pozitivno, isplaćujemo redovno plaće i isplaćujemo sva materijalna prava po kolektivnom ugovoru i vozači nam se sami javljaju koji žele raditi u Auto prometu  – naglasio je Majić. Dodao je kako ovo trgovačko društvo trenutno raspolaže s 44 autobusa.

-Dolaskom novih autobusa ostali smo na istom broju autobusa jer prema ugovoru koji imamo s Ministarstvom dužni smo 20 autobusa rashodovati, cilj je da stare autobuse maknemo s ceste – kaže Majić.

Naglasio je i odličnu suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture čiji je predstavnik Hrvoje Šušnjić rekao kako su i u Ministarstvu izuzetno zadovoljni što su nakon dvije godine rada na projektu nabavljeni novi autobusi.

-S ovom potporom ostvarili smo veliki uspjeh i cilj, a on je povećanje mobilnosti građana, osiguranje kvalitete javnog prijevoza i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Zadovoljni smo suradnjom s Gradom Siskom i Auto prometom Sisak i nadamo se novim projektima i novom suradnjom u sljedećem financijskom razdoblju – rekao je Šušnjić.

Inače, na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnica Kristina Ikić Baniček rekla je kako je nakon dugogodišnje borbe i pravne zavrzlame Mototehna ponovo u vlasništvu Auto prometa Sisak.

– Podsjećam, 1981. godine nečijom je odlukom Mototehna izuzeta iz tvrtke Auto promet. Konačno smo sa stečajnim upraviteljem sve ispregovarali i mogu reći da je vlasnički list sada u rukama direktora i na toj ćemo lokaciju raditi zgradu Centra dijeljenih usluga (CDU) gdje će biti smješteni Auto promet, Gospodarenje otpadom Sisak i Komunalac koji su sad podstanari, dakle sve uprave trgovačkih društava – zaključila je gradonačelnica.